Smart Business Café: Cyber Security, wees (cyber)criminelen een stap voor!

Gepubliceerd door Gerko van der Graaf op

Tijdens het Smart Business Café dat begin december door Secure Cyber Communications werd georganiseerd in het World Trade Center in Almere werd een duidelijke boodschap afgegeven als het gaat om trends en veranderingen op het gebied van cybercriminaliteit: de digitale criminaliteit is big business geworden en het is zaak om met intelligence en innovatieve technische oplossingen criminelen een stap voor te blijven.

NIEUWSTE TREND: RANSOMWARE
De eerste spreker op dit goed bezochte minicongres was Morten Kjaersgaard, CEO van Heimdal Security, een Deens bedrijf dat razendsnel naam heeft gemaakt op het gebied van hoogwaardige beveiligingssoftware. Kjaersgaard liet op indringende wijze zien dat het niet meer gaat om virussen, hacks of malware die direct zichtbaar onze computers lam leggen of databestanden vernietigen. De nieuwste trend in cybercriminaliteit is namelijk veel bedreigender en is hetgeen je niet ziet, of pas ziet op het moment dat het veel te laat is. Gemiddeld duurt het 221 dagen voordat stille malware wordt gedetecteerd door organisaties. Er kan dus reeds aanzienlijke schade zijn aangericht voordat de malware wordt ontdekt. Het meest recente wapen van cybercriminelen heet ‘ransomware’ waarbij computers of data letterlijk worden gegijzeld door criminelen. Alleen tegen betaling van aanzienlijke bedragen, wordt een code vrijgegeven waarmee de computers weer ‘unlocked’ kunnen worden. Er worden nu al miljoenen euro’s per jaar verdiend met ransomware. In die zin is cybercriminaliteit al big business en ontwikkelt zich tot een serieuze (en serieus gevaarlijke) bedrijfstak. Cybercriminelen zullen zich in de toekomst meer en meer als softwareontwikkelaars voordoen. Het is aan beveiligingsbedrijven om met proactieve software en intelligence (kennis over bedreigingen, denken en handelen als een hacker) om in een zo vroeg mogelijk stadium de toenemende stroom aan ‘zero-day attacks’ het hoofd te bieden.

GEAVANCEERDE BEDREIGINGEN
Martijn Nielen, Sr. Sales Engineer van WatchGuard Security hield een betoog over zogenaamde Advanced Persistent Threads (APT) en Datalekpreventie (DLP). Dit laatst is erg actueel in verband met zeer recente nieuwe wetgeving op het gebied van beveiliging van persoonsgegevens en de meldingsplicht bij ontdekking van datalekken. De kern van APT is dat bijna 90% van de malware voortdurend van vorm en inhoud verandert waardoor het uitermate lastig is voor bestaande software om bedreigingen tijdig te signaleren en afdoende te bestrijden. Antivirus en Intrusion Protection-systemen zijn up-to-date en toch worden bedrijven geïnfecteerd. Het is dus zaak voor beveiligingsbedrijven om zeer geavanceerde en meervoudige beveiligingsoplossingen te komen om deze trend het hoofd te bieden.

OLD-SKOOL, MAAR MET HETZELFDE PRINCIPE
Het congres werd afgesloten met een zeer boeiende lezing van Gert van Beek, een van onderzoeksleiders bij de Heineken-ontvoering en schrijver van het boek “Meneer Heineken, het is voorbij”. Ten tijde van deze ontvoering in 1983 stonden computers in de kinderschoenen, internet en smartphone bestonden nog niet en toch werd door slim en proactief recherchewerk de ontvoering tot een goed einde gebracht. Speuren, kennis verzamelen en vooruitdenken waren de kernwoorden tijdens deze operatie.

BE AWARE!
De boodschap van dit congres is heel duidelijk: van old-skool recherchewerk tot zero-day threats: de (cyber)criminaliteit verandert razendsnel en de enige manier om de bedreigingen het hoofd te bieden is een proactieve benadering met geavanceerde software en leren denken als een hacker/crimineel om ze een stap voor te blijven.
Zorg dat u alert blijft en geen moment achterover leunt omdat u denkt dat u goed beschermd bent met een antivirusprogramma of een firewall. De werkelijkheid is dat criminelen waarschijnlijk al meer van uw bedrijf weten dan uzelf. Dat is een alarmerende boodschap die echter nodig is om awareness te creëren omtrent de risico’s. Bovendien onderstreept het de noodzaak voor een hele goede relatie met uw computerbeveiligingsbedrijf!

Het boek “Meneer Heineken, het is voorbij”, van Gert van Beek is uitgegeven door Ambo-Anthos (www.amboanthos.nl, ISBN 978 90 263 2715 5] en kan via de boekhandel of intenet worden aangeschaft.


Nieuwere posts


Scroll To Top